Lokale matprodusenter
Lokale matprodusenter
Sandalen Gård
Randaberg
Sandalen gård er en juice og sider produsent lokalisert på Vistnes i Randaberg. Flere av siderene på denne gården har vunnet priser i verdensklasse. Råvarene som brukes i produksjonen er dyrket på gården. Klikk på bildet over for mer informasjon om Sandalen gård.
Foto: Sandalen Gård hjemmeside
Slettå gårdsutsalg
Randaberg
Slettå gårdsutsalg er et utsalgssted for lokalproduserte råvarer lokalisert på Randabergsletta. Gårdsutsalget produserer egne råvarer på gården som selges i gårdsbutikken, i tillegg til at det tas inn varer fra andre produsenter i regionen. På gårdsutsalget kan du få tak i et stort utvalg grønnsaker, meieriprodukter, juicer, egg, honning og bakverk. Klikk på bildet over for mer informasjon om Slettå gårdsutsalg.
Foto: Bjørn Tagliano – Tagliano & Co
Sankeliv-Kristine Enger
Randaberg
Kristine Enger er sosiolog og nyttevekstkyndig. Hun er ekspert på spiselige ville vekster som vi kan sanke i naturen. Kristine holder foredrag, verksteder, arrangerer kurs og guidede plantevandringer. Sanking av spiselige ville vekster er Kristines store interesse og lidenskap.
Foto: Solfrid Sande
Oppskrifter fra Randaberg
Høstsalat
Innhold:
Grønnkål
Gulrot
Sellerirot
Granateple
Mozzarella
Valnøtt
Salt og pepper
Sitron
Olje
Honning og sennepsdressing:
Sitron: 20g
Honning: 14g
Sennep: 30g
Olje: 50g
Eplejuice: 2 teskjeer
Salt og pepper: Smak til
Slik gjør du:
- Skrell gulrot og sellerirot. Kutt så i ønskede biter, her er de kuttet i sirkler med ca 2mm tykkelse. Ha gulrot og sellerirot i en ildfastform, tilsett olje, salt og pepper. (Ønsker du mer smak kan du tilsette litt hvitløkspulver og paprikakrydder). Settes inn i ovnen på 200 grader varmluft i 30 min.
- Kutt grønnkål i strimler. Ta bort stilken. Masser inn sitron i grønnkål bladene. Dette gir grønnkålen en friskere smak samtidig som den gjør grønnkålen grønnere.
- Riv opp mozzarella i biter.
- Rensk et granateple.
- Kutt opp valnøtter
- Dressingen lager du ved å blande alle ingrediensene over, velg gjerne en syrligere eplejuice- ikke for søt. Rør alt sammen med en gaffel før du smaker til med salt og pepper.
- Når gulerøttene og selleriroten er ferdig stekt, danderer du salaten ved å legge grønnkål nederst, så rotgrønnsakene, for så å strø over mozzarellabitene, granateple og valnøttene. Ha til sist over honning og sennepsdressingen.
Rødbet & Burratasalat
Innhold:
Burrata
Ruccola
Rødbet
Pinjekjerner
Salt og pepper
Olje
Slik gjør du:
- Skrell og skyll rødbeten din. Her kan det være lurt å bruke hansker og velge kjøkkenutstyr du ikke er redd for å sette farge på.
- Kutt rødbeten i skiver med en tykkelse på 2mm. Ha rødbeten i en ildfastform, ha over olje, salt og pepper. Forvarm ovnen på 200 grader varmluft, rødbetene settes inn i 30 minutter til de er gjennomstekt.
- Ha pinjekjernene i en tørr panne, ristes på lav varme til disse er gylden brune.
Ha vasket ruccola i en skål eller på tallerken, legg over de ovnsbakte rødbetene. Topp med burrata og ristede pinjekjerner. Smak til med pepper. Ønsker du litt ekstra dressing på kan du ha over kremet balsamico.
Bruschetta m/ chimmichurri
Innhold:
Pariserbrød 1 stk
Cherrytomater 300g
Hvitløk 2 fed
Basilikum 1 håndfull
Rødløk halv
Sitron 1 ss
Olje til steking av brød
Salt smaker til
Chimmichurry dressing:
Oregano 2 ss
Bladpersille 25g
Korriander 2 ss
Hvitløk 2 fed
Sitron 1ss
Olje 1dl
Salt og pepper 1 ts hver
Eplesaft (En syrligere type)
1 ss
Slik gjør du:
- Kutt Cherrytomatene, basilikum, løk og hvitløk i biter. Løk og hvitløk kuttes i mindre biter enn cherrytomatene.
- Skvis over litt sitron, og ha i salt. Rør i sammen.
- Bland sammen ingrediesene i chimmychurry dressingen, her kan du kutte råvarene for hånd, og blande det sammen med en mortar. Eller så kan du ha dette i en blender og kjøre den litt finere.
- Kutt så pariserbrødet i ønsket størrelse. Større vinkel på kniven gir deg lengre skiver. Disse smører du inn i olje. Før du steker dem i en tørr panne- medium varme.
- Når brødet er ferdig stekt, legger du disse på en tallerken før du har over tomat blandingen. Vurder om du bruker tallerkenen du skal servere disse på da det fort kan bli søl. Topp så Bruschettaen med Chimmichurry dressingen.
Pynt med basilikumskudd eller med spiselige blomster.
Pannekaker m/ rabarbra
Innhold: 4 porsjoner
Egg 4stk
Mjølk 5 dl
Hvetemel 350dl
Salt 0,5 ts
Margarin eller smør 1 ss
Kardemomme 1ts
Topp pannekakene med honning
Rabarbra syltetøy:
Rabarbra 200g
Sukker 150g
Sitron 1ss
Eplesaft 2 ss
Kardemomme 1ts
Slik gjør du:
- Bland sammen mel, salt og kardemomme
- Rør inn halvparten av melken med det tørre med en visp til du har en jevn og tykk røre. Tilsett resten av melken og rør ut.
- Ha så i eggene og rør sammen.
- Når alt er rørt sammen tilsetter du flytende margarin/smør. Ikke ha i for varmt smør, la denne få kjøle seg litt, er den for varm kan den ødelegge røren.
- La røren svele i 30 min i kjøleskapet.
- Kutt opp rabarbra i biter, del disse gjerne i to på lengden, da går det fortere å koke. Ønsker du biter i syltetøyet beholder du skivene store.
- Finn en liten kaserolle og bland sammen rabarbra, sitron, sukker og juice. Gi den et oppkok slik at sukkeret løsner opp, før du skrur den ned på lav varme. La denne stå på lav varme til syltetøyet blir jevnere. Er den bløt må den stå lenger på panna. Varierer mellom 30 min til 1t alt etter hvor tykk en ønsker syltetøyet.
- Ta røren ut av kjøleskapet. Steke røren i en panne til den er gyllenbrun.
- Når pannekakene er ferdig, kan disse toppes med det nylagte rabarbra syltetøyet.
- Topp gjerne pannekakene med honning.
Potetsalat
Innhold: ca. 4 personer
Nypoteter (eller kokefaste poteter) 500g
Vårløk 3stk
Gressløk en håndfull
Rødløk halv rødløk
Majones (halv tube)
Rømme en stor spiseskje
Sylteagurk og lake 2 ss lake, 5-6 sylteagurk i biter
Salt og pepper: smak til
Sitron: En spiseskje
Dill ha over på toppen, kan sløyfes
Slik gjør du:
- Vask og kok potetene til de er myke ( skrell gjerne skallet om du ikke vil ha det med, nypoteter har et tynnere skall)
- Kjøl ned. Imens potetene kjøler seg ned kan du kutte opp vårløk, sylteagurk, gressløk og løk. Bland dette i en bolle med majones, lake, sylteagurk og rømme. Ha også en liten skvis med sitron.
- Når potetene er kalde kan du vende sammen dressingen og potetene.
- Smak til med salt og pepper.
Når du serverer er det alltid fint å pynte på toppen med skråskjært vårløk, sammen med gressløk og dill.
Hva betyr landbruk for Randaberg?
I Randaberg er ikke jordbruk bare en næring – det er en del av landskapet, kulturen og identiteten. Her, kun et kvarter fra Stavanger sentrum, finner du noen av Norges mest fruktbare jordbruksområder. Dette er en kommune der grønnsakene vokser tidlig, jorda holdes i hevd, og matkultur dyrkes i hele sin bredde.
Fra jord til bord – og videre
Randaberg har lange og stolte tradisjoner innen matproduksjon. Over 60 % av kommunens areal brukes til jordbruk, og her produseres noen av landets viktigste grønnsaker – blant annet nypoteter, gulrøtter, og tidligere over 80 % av all persille som selges i Norge. Gårdene i Randaberg er små, men svært produktive – et levende bevis på at kortreist kvalitet er mulig i stor skala.
Samtidig er Randaberg en viktig brikke i Rogaland fylkeskommunes regionale matstrategi. Fylket har som mål å bli Nordens mest attraktive og bærekraftige matregion, og Randaberg leverer til denne visjonen hver dag – med produkter, mennesker og verdier som bygger opp under målet.
Et landskap formet av bærekraft og stolthet
Det åpne kulturlandskapet du ser i Randaberg – med steingjerder, gamle gårdstun og rader med grønnsaker – er ikke bare vakkert. Det er også resultatet av generasjoner med målrettet arbeid og god forvaltning av naturressurser. Kommunen har fått nasjonal anerkjennelse for sin innsats i jordvern, og ønsker å sikre at den beste matjorda ikke bygges ned, men brukes – nå og i framtida.
Dette gjør Randaberg til et ideelt sted for den som er opptatt av bærekraft, kortreist mat, og levende kulturlandskap. Når du går tur langs kysten, besøker Tungenes fyr eller handler grønnsaker direkte fra gården, er du en del av denne helheten.
Lokal mat du kan oppleve
Randaberg er mer enn bare produksjon – det er også opplevelse og smak. Her kan du:
-
Besøke lokale gårdsutsalg og smake på råvarer rett fra jorda
-
Oppleve gamle landbrukstradisjoner på Vistnestunet, en levende museumsgård
-
Gå tur gjennom kulturlandskap som er bevart og brukt, ikke forlatt
-
Lære mer om kortreist mat, bioøkonomi, og hvordan ny teknologi og gamle verdier går hånd i hånd
Slik bidrar Randaberg til Rogalands mål om å utvikle verdikjeder fra jord og fjord til bord, og samtidig gi noe tilbake til både naturen og menneskene som bor – og besøker – Randaberg.
Hvorfor betyr dette noe?
Å satse på lokal matproduksjon er ikke bare viktig for økonomi og arbeidsplasser. Det handler også om sikkerhet, miljø og kulturarv. Når du spiser en gulrot fra Randaberg, er det mer enn en matbit – det er et resultat av kunnskap, bærekraft, og en levende landsby med blikket festet både bakover og fremover.
Så neste gang du er i Randaberg:
Se landskapet. Møt bonden. Smak forskjellen.

Kart over Gårdsutsalg
Oversikt over gårdsutsalg en kan besøke:
- Sandalen Gård – Vistnesveien 124
- Lyngnes Gård – Kvernevikveien 223
- Slettå Gårdsutsalg – Randabergveien 317
Kultur og Arrangementer
Kultur og Arrangementer
I Randaberg finner du et rikt kulturliv, med en historie som dateres helt tilbake 6000 f.kr.
I Randaberg finner du flere fortidsminner, religiøse kulturminner, krigsminner og vernede bygninger, samt et rikt liv innenfor kunst og konserter.
Severdigheter & Kulturminner
Arrangement

Vårmarken
Siste helg i April finner Vårmarken sted i Randaberg sentrum. Her feires våren på torget sammen med utstillere og butikker. En kjekk familiedag i den grønne landsbyen!

Høstmarken
Siste helg i Septmeber holdes Høstmarken i Randaberg sentrum. Her bugner det av lokalproduserte grønnsaker, og høsten feires på torget sammen med utstillere og butikker. En kjekk familiedag i den grønne landsbyen!
Senere år har også PB milå funne sted denne lørdagen.

Julemarked
Første fredag og lørdag i advent holdes det julemarked i Randaberg sentrum. Flere utstillere og butikker pynter til jul og lager god julestemning på torget. Søndagen tennes julegrana.
Hva skjer?
«Ka om eg trodde eg konne..» Ellens 20 år med kunst
23. oktober, 2025
Vi ønsker å inspirere til skaperglede! Håpet er at du gjennom denne kvelden får tid og rom til å la kreativiteten og…
Kulturliv i Randaberg

Bygdarevyen
.

Showakademiet
.

Torsdag på Tungenes
.

små øyeblikk kaffebar
.

Pubben
.

Varen Kultur Scene
.