Lokale matprodusenter

Lokale matprodusenter

Sandalen Gård

Randaberg

Sandalen gård er en juice og sider produsent lokalisert på Vistnes i Randaberg. Flere av siderene på denne gården har vunnet priser i verdensklasse. Råvarene som brukes i produksjonen er dyrket på gården. Klikk på bildet over for mer informasjon om Sandalen gård.

Foto: Sandalen Gård hjemmeside

Lyngnes Gård

Randaberg

Lyngnes gård er en juice produsent lokalisert på Leikvoll ved Hålandsvannet i Randaberg. Her produseres drikkevarer av råvarer dyrket på gården. Klikk på bildet over for mer informasjon om Lyngens gård.

Foto: Lyngens Gård hjemmeside

Slettå gårdsutsalg

Randaberg

Slettå gårdsutsalg er et utsalgssted for lokalproduserte råvarer lokalisert på Randabergsletta. Gårdsutsalget produserer egne råvarer på gården som selges i gårdsbutikken, i tillegg til at det tas inn varer fra andre produsenter i regionen. På gårdsutsalget kan du få tak i et stort utvalg grønnsaker, meieriprodukter, juicer, egg, honning og bakverk. Klikk på bildet over for mer informasjon om Slettå gårdsutsalg.

Foto: Bjørn Tagliano – Tagliano & Co

Einar Hanasand

Randaberg

Einar Hanasand er en av Norges største grønnsaks produsenter. Distribuerer et stort utvalg grønnsaker som blant annet kål, salat og urter i fra Randaberg.

Foto: Einar Hanasand hjemmeside

Kystgaard AS

Austre Åmøy

Kystgaard AS er en gård som driver med villsau, og som selger ulike produkter som kjøtt, pinnekjøtt, fenalår og skinnfeller. Klikk på bildet over for mer informasjon.

Foto: Kystgaard AS facebookside

Grendamyrå

Randaberg

Grendamyrå er en gård som driver med frilandsgriser, og noen kyr. De har også gårdsutsalg hvor en kan få tak i flere av de foredlede produktene på gården. Klikk på bildet over for mer informasjon.

Foto: Grendamyrå hjemmeside

Randaberg Gårdsutsalg

Randaberg

Randaberg gårdsutsalg er et gårdsutsalg lokalisert på Bø. Her selges poteter og is fra egen gård, samt flere andre produkter som gulerøtter, salat, urter og mer produsert på Randaberg.

Foto: Randaberg Gårdsutsalg Facebookside

Nornes Gård

Randaberg

Nornes gård produserer er et lite ysteri lokalisert på Bø. Ysteriet produserer fire typer oster som mozzarella, burrata, stracciatella og smelte mozzarella på melk fra egen gård.

Foto: Nornes gård hjemmeside

Sankeliv-Kristine Enger

Randaberg

Kristine Enger er sosiolog og nyttevekstkyndig. Hun er ekspert på spiselige ville vekster som vi kan sanke i naturen. Kristine holder foredrag, verksteder, arrangerer kurs og guidede plantevandringerSanking av spiselige ville vekster er Kristines store interesse og lidenskap.

Foto: Solfrid Sande

Oppskrifter fra Randaberg

Høstsalat

Innhold:

Grønnkål

Gulrot

Sellerirot

Granateple

Mozzarella

Valnøtt

Salt og pepper

Sitron

Olje

 

Honning og sennepsdressing:

Sitron: 20g

Honning: 14g

Sennep: 30g

Olje: 50g

Eplejuice: 2 teskjeer

Salt og pepper: Smak til

 

 

Slik gjør du:

  1. Skrell gulrot og sellerirot. Kutt så i ønskede biter, her er de kuttet i sirkler med ca 2mm tykkelse. Ha gulrot og sellerirot i en ildfastform, tilsett olje, salt og pepper. (Ønsker du mer smak kan du tilsette litt hvitløkspulver og paprikakrydder). Settes inn i ovnen på 200 grader varmluft i 30 min.
  2. Kutt grønnkål i strimler. Ta bort stilken. Masser inn sitron i grønnkål bladene. Dette gir grønnkålen en friskere smak samtidig som den gjør grønnkålen grønnere.
  3. Riv opp mozzarella i biter.
  4. Rensk et granateple.
  5. Kutt opp valnøtter
  6. Dressingen lager du ved å blande alle ingrediensene over, velg gjerne en syrligere eplejuice- ikke for søt. Rør alt sammen med en gaffel før du smaker til med salt og pepper.
  7. Når gulerøttene og selleriroten er ferdig stekt, danderer du salaten ved å legge grønnkål nederst, så rotgrønnsakene, for så å strø over mozzarellabitene, granateple og valnøttene. Ha til sist over honning og sennepsdressingen.

Rødbet & Burratasalat

Innhold:

Burrata

Ruccola

Rødbet

Pinjekjerner

Salt og pepper

Olje

 

Slik gjør du:

  1. Skrell og skyll rødbeten din. Her kan det være lurt å bruke hansker og velge kjøkkenutstyr du ikke er redd for å sette farge på.
  2. Kutt rødbeten i skiver med en tykkelse på 2mm. Ha rødbeten i en ildfastform, ha over olje, salt og pepper. Forvarm ovnen på 200 grader varmluft, rødbetene settes inn i 30 minutter til de er gjennomstekt.
  3. Ha pinjekjernene i en tørr panne, ristes på lav varme til disse er gylden brune.

Ha vasket ruccola i en skål eller på tallerken, legg over de ovnsbakte rødbetene. Topp med burrata og ristede pinjekjerner. Smak til med pepper. Ønsker du litt ekstra dressing på kan du ha over kremet balsamico.

Bruschetta m/ chimmichurri

Innhold:

Pariserbrød  1 stk

Cherrytomater  300g

Hvitløk 2 fed

Basilikum 1 håndfull
Rødløk halv

Sitron 1 ss

Olje til steking av brød

Salt smaker til

 

Chimmichurry dressing:

Oregano 2 ss

Bladpersille 25g

Korriander 2 ss

Hvitløk 2 fed

Sitron 1ss

Olje 1dl

Salt og pepper  1 ts hver

Eplesaft (En syrligere type)

1 ss

 

 

Slik gjør du:

  1. Kutt Cherrytomatene, basilikum, løk og hvitløk i biter. Løk og hvitløk kuttes i mindre biter enn cherrytomatene.
  2. Skvis over litt sitron, og ha i salt. Rør i sammen.
  3. Bland sammen ingrediesene i chimmychurry dressingen, her kan du kutte råvarene for hånd, og blande det sammen med en mortar. Eller så kan du ha dette i en blender og kjøre den litt finere.
  4. Kutt så pariserbrødet i ønsket størrelse. Større vinkel på kniven gir deg lengre skiver. Disse smører du inn i olje. Før du steker dem i en tørr panne- medium varme.
  5. Når brødet er ferdig stekt, legger du disse på en tallerken før du har over tomat blandingen. Vurder om du bruker tallerkenen du skal servere disse på da det fort kan bli søl. Topp så Bruschettaen med Chimmichurry dressingen.

Pynt med basilikumskudd eller med spiselige blomster.

Pannekaker m/ rabarbra

Innhold:  4 porsjoner

Egg  4stk

Mjølk 5 dl

Hvetemel 350dl

Salt 0,5 ts

Margarin eller smør 1 ss

Kardemomme 1ts

Topp pannekakene med honning

Rabarbra syltetøy:

Rabarbra 200g

Sukker 150g

Sitron 1ss

Eplesaft 2 ss

Kardemomme 1ts

 

 

Slik gjør du:

  1. Bland sammen mel, salt og kardemomme
  2. Rør inn halvparten av melken med det tørre med en visp til du har en jevn og tykk røre. Tilsett resten av melken og rør ut.
  3. Ha så i eggene og rør sammen.
  4. Når alt er rørt sammen tilsetter du flytende margarin/smør. Ikke ha i for varmt smør, la denne få kjøle seg litt, er den for varm kan den ødelegge røren.
  5. La røren svele i 30 min i kjøleskapet.
  6. Kutt opp rabarbra i biter, del disse gjerne i to på lengden, da går det fortere å koke. Ønsker du biter i syltetøyet beholder du skivene store.
  7. Finn en liten kaserolle og bland sammen rabarbra, sitron, sukker og juice. Gi den et oppkok slik at sukkeret løsner opp, før du skrur den ned på lav varme. La denne stå på lav varme til syltetøyet blir jevnere. Er den bløt må den stå lenger på panna. Varierer mellom 30 min til 1t alt etter hvor tykk en ønsker syltetøyet.
  8. Ta røren ut av kjøleskapet. Steke røren i en panne til den er gyllenbrun.
  9. Når pannekakene er ferdig, kan disse toppes med det nylagte rabarbra syltetøyet.
  10. Topp gjerne pannekakene med honning.

Potetsalat

Innhold: ca. 4 personer

Nypoteter (eller kokefaste poteter) 500g

Vårløk 3stk

Gressløk  en håndfull

Rødløk halv rødløk

Majones (halv tube)

Rømme en stor spiseskje

Sylteagurk og lake  2 ss lake, 5-6 sylteagurk i biter

Salt og pepper: smak til

Sitron: En spiseskje

Dill ha over på toppen, kan sløyfes

 

Slik gjør du:

  1. Vask og kok potetene til de er myke ( skrell gjerne skallet om du ikke vil ha det med, nypoteter har et tynnere skall)
  2. Kjøl ned. Imens potetene kjøler seg ned kan du kutte opp vårløk, sylteagurk, gressløk og løk. Bland dette i en bolle med majones, lake, sylteagurk og rømme. Ha også en liten skvis med sitron.
  3. Når potetene er kalde kan du vende sammen dressingen og potetene.
  4. Smak til med salt og pepper.

Når du serverer er det alltid fint å pynte på toppen med skråskjært vårløk, sammen med gressløk og dill.

Hva betyr landbruk for Randaberg?

I Randaberg er ikke jordbruk bare en næring – det er en del av landskapet, kulturen og identiteten. Her, kun et kvarter fra Stavanger sentrum, finner du noen av Norges mest fruktbare jordbruksområder. Dette er en kommune der grønnsakene vokser tidlig, jorda holdes i hevd, og matkultur dyrkes i hele sin bredde.

Fra jord til bord – og videre

Randaberg har lange og stolte tradisjoner innen matproduksjon. Over 60 % av kommunens areal brukes til jordbruk, og her produseres noen av landets viktigste grønnsaker – blant annet nypoteter, gulrøtter, og tidligere over 80 % av all persille som selges i Norge. Gårdene i Randaberg er små, men svært produktive – et levende bevis på at kortreist kvalitet er mulig i stor skala.

Samtidig er Randaberg en viktig brikke i Rogaland fylkeskommunes regionale matstrategi. Fylket har som mål å bli Nordens mest attraktive og bærekraftige matregion, og Randaberg leverer til denne visjonen hver dag – med produkter, mennesker og verdier som bygger opp under målet.

Et landskap formet av bærekraft og stolthet

Det åpne kulturlandskapet du ser i Randaberg – med steingjerder, gamle gårdstun og rader med grønnsaker – er ikke bare vakkert. Det er også resultatet av generasjoner med målrettet arbeid og god forvaltning av naturressurser. Kommunen har fått nasjonal anerkjennelse for sin innsats i jordvern, og ønsker å sikre at den beste matjorda ikke bygges ned, men brukes – nå og i framtida.

Dette gjør Randaberg til et ideelt sted for den som er opptatt av bærekraft, kortreist mat, og levende kulturlandskap. Når du går tur langs kysten, besøker Tungenes fyr eller handler grønnsaker direkte fra gården, er du en del av denne helheten.

Lokal mat du kan oppleve

Randaberg er mer enn bare produksjon – det er også opplevelse og smak. Her kan du:

  • Besøke lokale gårdsutsalg og smake på råvarer rett fra jorda

  • Oppleve gamle landbrukstradisjoner på Vistnestunet, en levende museumsgård

  • Gå tur gjennom kulturlandskap som er bevart og brukt, ikke forlatt

  • Lære mer om kortreist mat, bioøkonomi, og hvordan ny teknologi og gamle verdier går hånd i hånd

Slik bidrar Randaberg til Rogalands mål om å utvikle verdikjeder fra jord og fjord til bord, og samtidig gi noe tilbake til både naturen og menneskene som bor – og besøker – Randaberg.

Hvorfor betyr dette noe?

Å satse på lokal matproduksjon er ikke bare viktig for økonomi og arbeidsplasser. Det handler også om sikkerhet, miljø og kulturarv. Når du spiser en gulrot fra Randaberg, er det mer enn en matbit – det er et resultat av kunnskap, bærekraft, og en levende landsby med blikket festet både bakover og fremover.

Så neste gang du er i Randaberg:
Se landskapet. Møt bonden. Smak forskjellen.

Kart over Gårdsutsalg

Oversikt over gårdsutsalg en kan besøke:

  1. Sandalen Gård – Vistnesveien 124
  2. Lyngnes Gård – Kvernevikveien 223
  3. Slettå Gårdsutsalg – Randabergveien 317


Kultur og Arrangementer

Kultur og Arrangementer

I Randaberg finner du et rikt kulturliv, med en historie som dateres helt tilbake 6000 f.kr.

I Randaberg finner du flere fortidsminner, religiøse kulturminner, krigsminner og vernede bygninger, samt et rikt liv innenfor kunst og konserter.

Arrangement

Vårmarken

Siste helg i April finner Vårmarken sted i Randaberg sentrum. Her feires våren på torget sammen med utstillere og butikker. En kjekk familiedag i den grønne landsbyen!

Høstmarken

Siste helg i Septmeber holdes Høstmarken i Randaberg sentrum. Her bugner det av lokalproduserte grønnsaker, og høsten feires på torget sammen med utstillere og butikker. En kjekk familiedag i den grønne landsbyen!

Senere år har også PB milå funne sted denne lørdagen.

Julemarked

Første fredag og lørdag i advent holdes det julemarked i Randaberg sentrum. Flere utstillere og butikker pynter til jul og lager god julestemning på torget. Søndagen tennes julegrana.

Hva skjer?

«Ka om eg trodde eg konne..» Ellens 20 år med kunst

Vi ønsker å inspirere til skaperglede! Håpet er at du gjennom denne kvelden får tid og rom til å la kreativiteten og…

PUBQUIZ

Velkommen til Pub Quiz!

Venners venner lørdag på små!

Velkommen til venners venner lørdag på små!

LINE & MIKE LIVE PÅ LANDSBYPUBBEN

Velkommen til konsert med Line & Mike på Pubben!

Utstilling i Kultur L1

Velkommen til kunstutstilling på Kultur L1  30.10.-2.11. 

STRIKKEKAFE

Velkommen til Strikkekafe hos Små Øyeblikk!

Kulturliv i Randaberg

Bygdarevyen

.

Showakademiet

.

Torsdag på Tungenes

.

små øyeblikk kaffebar

.

Pubben

.

Varen Kultur Scene

.