3 herrer i randaberg sentrum

Tre kamerater skrev en avtale på en hvit serviett

Sport1 Randaberg

«Me fikse det!» En spesiell start på 90-tallet skrev tre kamerater en avtale på en hvit serviett om å engang starte en butikk i Randaberg med dongeribukser og herreklær. Den ene solgte da landbruksmaskiner, en jobbet i oljå og en var entreprenør. Men de delte en idé om å starte en butikk sammen,og selv avtaler signert på hvite servietter er til for å holdes.

Starten

Høsten 1999 var det kun noen få butikker som drev innen detaljhandeli Randaberg sentrum. Det var derfor et kjærkomment tilbud for hele bygda da de tre ekte Randabergbuene Bent Bergesen, Gunnar Kolnes og Arve Sem-Henriksen valgte å starte en sportsbutikk, den gang i kjeden MX Sport. Bent mimrer tilbake. «Jeg ringte til markedssjefen i MX Sport og lurte på om vi kunne starte en sportsbutikk på Randaberg. Dette hadde de ikke tro på. Men da kjørte jeg inn til markedssjef John Olsen. Vi fikk en god prat og vi bestemte oss for å starte butikk. Butikken var den gang under halvparten av arealet i dagens butikk.»I dag ser butikken tilbake på et 2019 med det beste driftsresultatet gjennom de 20 årene som har gått siden oppstarten.

Stein på stein

Bent forteller: «Jeg husker åpningsdagene. Det var en fantastisk start med masse folk i butikken. Men hverdagen kom brått på. Jeg jobbet alene og husker særlig en dag i oktober der det pøsregnet hele dagen. Det kom kun én kunde. Han ville ha brune skosnorer, men jeg hadde kun svarte. Da lærte jeg at vareutvalg er viktig. I 2003 bestemte vi oss for å overta en sykkel- og sportsbutikk på Sola, som ville gi seg. Vi overtok hele varelageret og en ansatt på kjøpet. Bent husker godt åpningsdagen der, også. Det var ingen suksess. Det pøsregnet igjen og det var lite besøk i butikken. «Jeg husker jeg talte 649 kroner i kassen. Samme kveld så jeg at det hang 30 par treski i taket. Jeg fikk en idé og satte inn en annonse i Aftenbladet rett før påske: Flotte ski med binding til kun 99,-. Alle skiene forsvant!» Butikken på Sola overlevde, og i 2005 overtok vi også en butikk i Tananger. I 2015 fikk vi, MX Sport Randaberg, en henvendelser fra Sport 1. De ville at vi skulle bytte kjede. Det ble et vanskelig valg, men etter nøye vurderinger valgte vi å skifte til Sport1. Valget har vi aldri angret på. Butikken kom inn i en ny verden. Fra penger i skoesker til data, strekkoder, teknologi og systemer som har gitt muligheten til å utvikle butikken til det den er i dag. Sport 1 har en viktig kvalitet: Hver butikk må tilpasse seg det lokale markedet med gode merkevarer. Dette gjør at butikker som Sport 1 Randaberg overlever, når andre større kjeder sliter:De er ikke avhengig av å selge alpinski når snøen uteblir. Slik unngår de å sitte på store lager.

Samarbeidet med klubbene

Sport 1 Randaberg AS har gjennom denne 20-årsperioden opparbeidet seg et bredt kundegrunnlag som strekker seg langt utover bygdas grenser. Butikken har helt siden oppstarten vært en viktig og gjensidig brikke for bygdas ulike idrettslag. I tillegg har butikken utviklet gode samarbeidsavtaler med idrettslagene på henholdsvis, Mosterøy, Rennesøy, Finnøy og Kvitsøy og har dermed vært en viktig bidragsyter for å trekke folk utenfra til Randaberg sentrum. Bent, Gunnar og Arve er glad for den gode plattformen som er skapt gjennom Sport 1 og det tette samarbeidet de har med de lokale klubbene. Vi opplever en oppriktig glede når klubbene de har avtale med, gjør det bra: Kvitsøy fotball rykker opp, Randaberg volleyball vinner NM gull… Trekløveret kjenner dem og er alle svært interessert i idrett.– Er det noe jeg har lært i årenes løp, så er det at det er viktig å jobbe med noe man brenner for, sier Bent. Etter hvert som årene gikk og andre sportsbutikker la ned,så utvidet butikken på Randaberg seg inn i lokalene til først optikeren så bakeriet, for så å samle hele sortimentet i samme lokale. I august 2019 kom siste stuntet: Trekløveret beveget seg inn i Stavanger og kjøpte Sport 1 Hundvåg. Sport 1 Randaberg og Sport 1 Hundvåg bygger nå på samme prinsippet og har i utgangspunktet de samme varene. De jobber begge inn mot de lokale klubbene rundt og på næringslivet. Uten samarbeid med lag og foreninger lokalt, samt gode ansatte i butikkene, hadde vi ikke vært der vi er i dag, understreker Bent. Vi har solgt utstyr over disk for totalt over 270.000.000 kr.i denne 20-årsperioden. Det blir en del t-skjorter i årenes løp. Interessant å registrere at vi har klart det som er viktig for å drive butikken videre; nemlig positive resultater hvert år siden vi startet.

– Du kan aldri hvile på laurbærene, og tro at det du gjorde i fjor var godt nok

3 personer i en butikk

Synlig og aktiv i butikkdriften

Sport 1 Randaberg sitt ansikt utad er og blir Bent Bergesen. Selgeren og kremmeren som fikser det meste. «Grassat gode den der der», sier Bent. For Bent er trygg på kvaliteten i sortimentet sitt. «Me fikse det», seie han dersom de ikke skulle ha rett vare eller størrelse inne. Og han fikser det! Han er opptatt av å ha inne eller skaffe det folk trenger. Det fortelles om en mor som ville oppfylle sønnens ønske om en spesiell bortedrakt fra Liverpool til julegave. Hun ringte Bent. «Eg fikse det»! Han var nemlig selv på tur i Liverpool og travet gatene der borte til han fant riktig drakt og størrelse. Servicen strekker seg langt utover det man normalt kan forvente.– Du kan aldri hvile på laurbærene, og tro at det du gjordei fjor var godt nok. Utfordringene er store når det gjelder varehandel, det er mye som skjer, men man må gjøre de rette valgene og ha de rette folkene bak deg, og det er jeg glad for at jeg har, avslutter Bent.

Sport 1 Randaberg – årets bedrift 2019

Juryen har i sin vurdering lagt vekt på bedriftsøkonomiske forhold og butikkens betydning for lokalsamfunnet. Butikken har hatt en fin og jevn salgsutvikling og har levert positive resultater i alle år. Butikken støtter godt opp om både lag- og foreningsarbeid og andre gode formål i bygda og den bidrar til å skape et godt omdømme for kommunen. Juryen har også merket seg at Sport 1 Randaberg, på en fremragende måte, lar personer med nedsatt arbeidsevne få hjelpe til i butikken og delta med ulike arbeidsoppgaver som disse kan mestre. Butikken har også et meget lavt sykefravær, noe som kan gjenspeile det gode arbeidsmiljøet og den positive utviklingen. Det er en glede å kunne gi årets pris til en bedrift i vår kommune som har greid å markere seg og sette et solid fotavtrykk for god forretningsdrift, sier ordføreren i sin tale.

Landsbymagasinet_01-2020

Portrettinternvjuet er hentet fra