Dame utenfor butikk

Å drive butikk er en inspirasjonskilde

Fem Høns

Det har vært en svært fin og lang sommer. Mange av oss har slappet av, koblet av jobb og innkommende samtaler på telefonen. Vi har funnet hvilepulsen, og fundert over hva vi skal spise ved neste måltid. Alfhild Mehammer, eier og leder av Fem Høns, er av et annet kaliber. På spørsmålet hvordan hun slapper av, var svaret kontant – med en kopp kaffe og en produktkatalog.

HISTORIKK

Fem Høns er en av de eldste butikkene i Randaberg. På kvinnedagen 8. mars i 1994 åpnet butikken i lokalene over Gjenbruks butikken og Hud & Harmoni. Fem damer(«høner») gikk sammen og solgte hjemmelaga varer, blant annet hobbykeramikk og glassmaling, samt leverte mange kurs. Samme året som de åpnet i 2. etasje, utvidet de sortimentet sitt kraftig, tok inn bl.a. gamle møbler, og dette resulterte i at de flyttet butikken til større lokaler i kjelleren (der solstudioet er nå). Videre gikk veienopp på fra kjelleren og inn i lokaler i «Sitopassasjen». Samtidig åpnet Fem Høns en julebutikk i lokalene til Små Øyeblikk. Ringen ble sluttet i 2005 da de flyttet inn i sine nåværende lokaler på hjørnet Jon Torbergssons vei. – Men nå er jeg kommet for å bli, jeg flytter ikke mer nå, Alfhild smiler.

Å drive med butikk er en inspirasjonskilde, en lidenskap. Det er ikke et hvilehjem, eller en jobb fra ni til fem. Man teller ikke timer, når man jobber slik jeg gjør. Det er hardt arbeid for å få ting til å fungere, men jeg elsker det.

bilder fra butikk

HANDLE LOKALT

– Det er ekstremt kjekke folk på Randaberg, skyter Alfhild inn. – Det er derfor vi holder på. Vi er avhengige av folk sin støtte, og den opplever vi at er sterk på Randaberg. Det er kjekt å møte folk som smiler og er fornøyde. Sammen med kundene våre, får vi skape en butikk folk kan besøke, de kan se og ta på varene,kjenne på kvaliteten, prøve klærne, se lamper som henger og lyser. Jeg opplever at Randaberg-buen har skjønt at det man liker, må man støtte. Man må handle lokalt, om man ønsker et levende sentrum med godt utvalg av varer og butikker. Jeg føler virkelig at folk stiller opp og setter pris på butikken.

LAGARBEID

Alfhild er en dame med enorm kapasitet, men hun er tydelig på at dette er lagarbeid. – Mine ansatte på Randaberg gjør det lett for meg. De får butikken til å svive, ser hva som må gjøres. Det er jeg enormt takknemlig for. For å få en butikk til å «svive» må man ha et hjerte for det man driver med. Man må «eie» ideen og kjenne på en stolthet i det man driver med. – Det har mine ansatte på Randaberg. Jeg er skikkelig stolt av det vi har laga sammen. Lørdagen er Alfhild sin dag. Da sviver radioen på hytta, favoritt programmene kommer som perler på en snor, først ni-timen, så popquiz og ukeslutt. – Da koser jeg meg! Men det er aldri helt fri, for Alfhild kombinerer hytteturene med turer innom sin andre Fem Høns-butikk på Stord.

Portrettinternvjuet er hentet fra