4 damer i NMS butikken

Et hjerte midt i sentrum

NMS Gjenbruksbutikk

Å entre NMS sin Gjenbruksbutikk i Randaberg sentrum, kan føles som å snubleover et kaffeslabberas. Der inne sitter det nemlig ofte eldrekvinner og menn blant kopper og kar, mens de drikker kaffe og prater om stort og smått. Akkurat hvem som skal betjene deg, det vet du først når en av dem spretter opp for å hjelpe. På Gjenbruksbutikken er det hjerterom og varme, og om du ønsker – så er det bare å sette seg ned for en kaffekopp eller en kakebit.

Oppstarten

2020 er jubileumsåret til NMS Gjenbruksbutikk på Randaberg. I juni er det 20 år siden butikken åpnet for første gang. I dag er det Solveig Idsø Bø, Anna-Kristin Klæbo Jakobsen (butikkleder), Reidun Goa og Ruth Irene Bøsom sitter rundt bordet og mimrer tilbake. Det var Reidun og Thor Inge Gya, Margareth og Leif Økland, Judith Sande og Malvin (leder) og Ellinor Lilleheim som var i styret fra starten.– Malvin fikk gjennom at alle Gjenbruksbutikker i Norge er unntatt momsplikten, forteller Solveig.– Jeg husker at i starten var folk skeptiske til å kjøpe varer på Gjenbruksbutikken, da kom det kommentarer som «Men det er jo brukt før», forteller Reidun Goa. Den gangen kom de kanskje innom for å supplere et servise de hadde fra før. Hun fortsetter: – Men etter hvert fant folk minner fra barndommen som de kjøpte, og sakte men sikkert er gjenbruk blitt mer og mer akseptert og inn i tiden. Nå er det også blitt aktuelt å kjøpe brukte gaver som man gir til jul. Det er fint. Overfloden har økt med tiden, så varene de får inn nå har høyere verdi enn da butikken åpnet for 20 år siden. – Vi er svært takknemlige for alle gavene i form av varer vi får til butikken vår. Vi har ikke plass til bøker eller store møbler lengre (kun små møbler), men tar stort sett imot alt, sier Reidun Goa.

Skattejakt

Til Gjenbruksbutikken kommer det mennesker i alle aldre. Unge, nyetablerte, godt voksne og eldre. Det har også vært barneforeninger på besøk, det er fint og overraskende at så mange barn aldri har vært i en slik butikk. De er forundret over alt som selges brukt. – De som kommer innom må gjerne ha litt god tid, skyter en av damene inn. Både til å lete, men også til å slå av en prat. Barn som kommer innom omtaler ofte butikken som Skattejakt-butikken. For her kan man finne det meste, om man bare bruker litt tid og leter seg frem.

Sosial arbeidsplass

Butikken har nå ca 35 pensjonister som alle jobber frivillig i butikken.– Vi storkoser oss her. Det er svært sosialt, og med kjekke kunder som liker å prate, forteller Anna-Kristin. I stede for å sitte hjemme, så får vi masse påfyll av å være her. Vi hører historier og utveksler erfaringer. At vi gjør en god jobb for NMS (Norsk Misjonsselskap) og støtter prosjektene i tillegg, er veldig bonus. – Vi trenger alltid påfyll av arbeidskraft, gjerne noen timer i måneden, så om noen pensjonister er på jakt etter en sosial samlingsplass og har lyst tilå bli en medarbeider, så er dette stedet, sier Anna-Kristin.

Damene ler av begrepet dobbeltspensjonert, et begrep de har funnet opp selv.

Jubileumsfest

At butikken nå er 20 år ble feiret med en jubileumsfest i oktober 2019, der de vel 30 dobbeltpensjonerte arbeiderene også var invitert. Damene ler av begrepet dobbeltspensjonert, et begrep de har funnet opp selv: Det er de tidligere pensjonistene som jobbet i butikken, men som nå også er pensjonert fra sitt frivillige arbeid i butikken. Jubileumsfesten ble en skikkelig fin kveld med gode smørbrød, kaker, mye mimring og veldig fornøyde pensjonister samlet i Kirkestuen. De er samstemte rundt bordet når det prates om verdien av butikker som Gjenbruksbutikken på Randaberg:  – Det er viktig at vi har bruktbutikker, for hvor skulle ellers disse varene vært? Det hadde blitt mye mer bruk og kast.

Landsbymagasinet_01-2020

Portrettinternvjuet er hentet fra